Eerste Kamer wil hogere uitkering: 9 weken ouderschapsverlof, 70 procent loon
Ouders krijgen vanaf augustus volgend jaar negen weken ouderschapsverlof deels doorbetaald. De Eerste Kamer gaf dinsdag akkoord voor de wet die dat mogelijk maakt, maar eist ook een hogere vergoeding. Niet 50 procent van het dagloon moet worden doorbetaald, zoals het plan was, maar 70 procent.
Het betaalde verlof moet volgens de Eerste Kamer omhoog, zodat het ook voor lagere inkomens aantrekkelijker wordt om er gebruik van te maken. Een motie van GroenLinks over de verhoging kreeg dinsdag een meerderheid van de stemmen.
Het kabinet wilde per augustus komend jaar 9 weken deels betaald verlof mogelijk maken: tegen 50 procent dagloon. Aan dat dagloon zit een maximum. Per 1 juli van dit jaar is het bijvoorbeeld 225,57 euro, oftewel een maandsalaris van zo’n 4900 euro bij een fulltime baan.
Dat moet nu dus 70 procent worden. Ouders moeten de negen weken wel in het eerste levensjaar van het kind opnemen. De uitkering wordt gedaan via het UWV.
26 weken
Ouders kunnen nu 26 weken ouderschapsverlof opnemen in de eerste acht levensjaren van hun kind. Dat is onbetaald, maar werkgevers en werknemers kunnen daar ook afspraken over maken in het bedrijf of in de sector. Slechts een derde van de ouders neemt ouderschapsverlof op door dit soort obstakels.
FNV is blij, maar wil meer
Vakbond FNV is blij met de stap. “Het is goed dat de Eerste Kamer het betalingsniveau heeft aangepast. Evengoed blijven we zorgen houden dat niet alle inkomensgroepen het verlof op zullen nemen”, zegt vicevoorzitter Kitty Jong.
De bond zegt nu al op te merken dat vooral mensen met lagere inkomens het verlof niet opnemen. Zij kunnen niet zomaar bijna een derde van hun salaris missen, zegt Jong. De bond pleit daarom voor een vergoeding van 80 procent.
Demissionair minister Koolmees (Sociale Zaken) zei eerder dat met een vergoeding van 50 procent ongeveer 200.000 ouders beter mogelijk moest worden om een baan te hebben en tegelijkertijd meer tijd thuis te besteden.
Bron: SRA 13-10-2021